Niyasin

Diğer isimleri; nikotinamid, B3 vitamini, nikotinik asit
Niyasin, nikotinik asitler ve bunun türevleri için kullanılan genel bir terimdir. Özellikle tahıl, et ve meyvede bulunan B-grubundan bir vitamindir. Bu madde, bazı önemli hücresel metabolik süreçlere katılır ve bununla birlikte anti-aging ürünlerde ve akne tedavilerinde popüler bir bileşen olarak kullanılır. Akne tedavisinde cildin yağ üretimini (sebum) düzenler ve iltihaplanmayı önleyici bir etki yapar. Cildin bariyer fonksiyonu güçlenir ve su kaybı azalır. Niyasin, ayrıca nörodermitik cilt üzerinde özellikle nikotinamidi çok iyi tolere eden olumlu bir etkiye sahiptir. Olgun ciltlerde cilt kırışıklıklarını ve pigment lekelerini azaltır ve cildin elastikiyetini yükseltir. 

Kozmetik özellikleri;

  • cildi düzleştirir, pigment lekelerini azaltır, cildin elastikiyetini teşvik eder, anti-agin bakım için ideal 
  • sebum üretimini düzenler, iltihap önleyici bir etki yapar, akneli cildin bakımı için uygundur 
  • cildin bariyer fonksiyonunu teşvik eder, nem kaybını azaltır 
  • cilt ile çok uyumlu, nörodermitik cilt üzerinde kullanıma uygun 

Bkz. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. Baskı 2012