Susam

Susam, dünyanın en eski yağlı bitki tohumu olarak kabul edilir. Günümüzde ağırlıklı olarak Sudan, Meksika, Hindistan, Çin ve Burma'da yetiştirilmektedir. 
Kavrulmamış tohumlarından elde edilen saf ve ısıya maruz bırakılmamış susam yağı, en çok kozmetik alanındaki katkı maddeleri için uygundur. Bununla birlikte Avrupa'da hafif kavrulmuş varyantı da kullanılabilmektedir. Yağ içinde bulunan sesamol maddesi, güçlü bir antioksidan etkisi gösterir ve bu etki kavurma işlemi esnasında daha da artar. Susam yağı, masaj yağı olarak uzun yıllara dayanan bir geleneğe sahiptir ve detoks kürleri için içten ve dıştan alım yolu ile kullanılmaktadır. Bu yağ, korneositlerin arasındaki hücre içi boşluklara çok iyi bir şekilde nüfuz eder ve diğer etken maddeler için taşıyıcı yağ olarak mükemmel bir görev üstlenir. Ayrıca içerdiği fitosteroller ve linoleik asitler aracılığıyla cildin keratin tabakasının (stratum korneum) bariyer katmanını yeniler. Aynı zamanda yaklaşık 1,2 faktörlük bir oran ile hafif bir güneş koruyucu etki gösterir. 
Susam yağı, mikro dolaşımı artırdığı için özellikle kan dolaşımı yetersizliğinden kaynaklanan solgun ciltlerin bakımı için çok uygundur. Alerji sorunu olanların susam yağı kullanımında dikkatli olması önerilir. Çünkü belirli fındık çeşitleri ya da soja ürünleri, çapraz reaksiyon özellikleri ile bilinmektedir. 

Kozmetik özellikleri;

  • yoğun bir bakım etkisi, derinlemesine etki 
  • bariyer koruyucu & teşvik edici 
  • kan dolaşımını teşvik eder & detoksifiye eder 
  • güçlü bir antioksidan 

Bkz. Heike Käser 2010, "Naturkosmetische Rohstoffe", Linz, Verlag Freya, 3. Baskı 2012